torsdag 28 maj 2015

Världsprojektet

Nu har vi arbetet med Världsprojektet på förskoleklassens fritidshem i ett helt läsår. Material från Rädda Barnen och barnkonventionen har influerat mycket av verksamheten kring arbetet. Då pratade vi om elevernas rättigheter, barnkonventionen och kompisboken. Vi har arbetat med en stor världskarta, vi fotograferade varje elev och de fick sedan rita de flaggor som de känner representerar deras ursprung. Fotografiet plastade vi in tillsammans med flaggan/flaggorna, satte upp dessa runtom världskartan och drog sedan trådar till de olika länderna/städerna som eleverna härstammar ifrån. Färgen på trådarna till de olika länderna är den färg som dess världsdel har på de olympiska ringarna. I år hade vi elever från fyra olika världsdelar och 19 olika länder på fritids! Vi har även kikat närmre på valutor och alfabeten från olika länder. Vi har tittat på (med hjälp av Google Earth) varifrån elevernas släkt härstammar ifrån samt tagit reda på hur man säger hej och tack på olika språk. Utgångspunkten och syftet med projektet har hela tiden varit att stärka varje enskild elev i deras bakgrund, stärka elevgruppen, påvisa styrkan i våra olikheter och göra dem ännu stoltare över sitt ursprung. 

Vi avslutade projektet med en fest för att fira oss på fritids och vårat ursprung. Eleverna, tillsammans med sina familjer och nära och kära, var välkomna på festen då vi också önskade att varje elev/familj lagade eller bakade någonting att äta som representerar deras ursprung eller land. Totalt var vi, inklusive de 30-35 eleverna vi har på fritids, cirka 135 personer på festen. Helt fantastiskt! Vi dukade upp långbord och hade knytkalas, åt och drack gott samt umgicks med varandra. Den föräldrakontakt, mellan olika föräldrar/familjer och mellan oss pedagoger och föräldrar som skapades under festen, är vi mycket glada för. Att se hur människor knyter an och skapar relationer är helt magiskt! Eleverna hade ett sånguppträdande och de närstående till eleverna fick se hur vi arbetet med projektet under läsåret. 

Inte nog med att vi anser att arbetet med och för en kulturell mångfald är viktigt, det ingår även i skolans värdegrund och uppdrag att skapa den förståelsen och medmänskligheten mellan våra elever, allt i enlighet med Läroplanen: Det svenska samhällets internationalisering och den växande rörligheten över nationsgränserna ställer höga krav på människors förmåga att leva med och inse de värden som ligger i en kulturell mångfald. Medvetenhet om det egna och delaktighet i det gemensamma kulturarvet ger en trygg identitet som är viktigt att utveckla tillsammans med förmågan att förstå och leva sig in i andras villkor och värderingar. Skolan är en social och kulturell mötesplats som både har en möjlighet och ett ansvar för att stärka denna förmåga hos alla som arbetar där (Lgr 11, s. 7).


Vi vill passa på att tacka alla elever, föräldrar, släktingar, vänner och närstående till eleverna för att ni gjorde det här möjligt! Vi uppskattar ert engagemang och att ni ville komma på festen. Den blev så lyckad tack vare er.
     
Ta hand om varandra!
/Sandra och Pia







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar